Voor de zilverliefhebbers onder ons is het een bekend fenomeen; zilver kan na enige tijd donkerder kleuren. En hoe hard je ook poetst of wrijft, het gaat niet helemaal weg en krijgt ook niet de oorspronkelijke glans terug. Hier leest u hoe dat wel kan.

In tegenstelling tot goud is zilver wél gevoelig voor oxideren. Oxideren houdt in dat een materiaal reageert op zuurstof. Zilveroxide toont zich als een aanslag die steeds zwarter wordt. Een lichte aanslag is nog wel ‘weg te poetsen’ met een speciale zilverdoek. Wanneer het echter al helemaal zwart is, zijn hardere maatregelen nodig.

Vloeistoffen

In onze winkel zijn er twee vloeistoffen te koop voor het grondig schoonmaken van zilver:

  • Hagerty Silverclean
  • Sigorello-poeder

De Silverclean van Hagerty is speciaal samengesteld om de zilveroxide tegen te gaan en is makkelijk in gebruik. U plaatst het zilveren sieraad of object in het potje en schudt hiermee, zodat het middel overal goed zijn werk kan doen. Vervolgens spoelt u het af met kraanwater en glanst het weer als tevoren.

Het Sigorello-poeder is een ander middel met dezelfde krachtige werking. U plaatst het zilver in een bakje/container waar u het vult met kokend water. Daarbij voegt u het poeder en een stukje aluminiumfolie. De werking die de ingrediënten op elkaar hebben zorgen voor een reiningsbad op basis van elektrolyten.

Pasta

Grote oppervlakten zoals bestek kunt u het beste poetsen met een zilverpoetspasta, bijvoorbeeld Hagerty Silvercare. Let daarbij wel op dat alle poetspasta wordt afgespoeld; u voorkomt daarmee een lelijke aanslag op het zilver.

LET OP: ‘zachte’ steensoorten, zoals koraal, peridot, opaal en parels hier niet met bovenstaande middelen schoonmaken!

Glanslaag herstellen

Veel zilveren sieraden, zoals van Ti Sento, hebben een speciale glanslaag gekregen. Door deze laag krijgt het sieraad een nog wittere en heldere glans. Rhodineren noemen ze dit en dat gebeurt door middel van een heel fijn laagje rhodium (een metaal uit de platina familie), dat niet oxideert. Hierdoor heeft het onderliggende zilver meteen een beschermlaag. Tevens worden ook vaak witgouden sieraden gerhodoneerd om dezelfde redenen.

Wanneer deze laag van het sieraad af slijt, zullen de bovenstaande schoonmaakmiddelen niet het gewenste effect hebben. De oplossing is dan uitsluitend opnieuw rhodineren. Dit is een specialistisch werk, dat u het beste kunt laten uitvoeren door een vakman of erkend bedrijf.

Laten schoonmaken

Met bovenstaande tips kunt u zelf eenvoudig uw zilveren sieraden schoonmaken. Heeft u toch nog vragen over het schoonmaken van een specifiek stuk of laat u het liever grondig schoonmaken in ons atelier? Kom dan langs in de winkel of stuur een mailtje naar atelier@keuvelaar.nl. Wij kunnen u van dienst zijn met schoonmaak op maat, met gebruik van de beste technieken om werkelijk al het vuil weg te krijgen en de schittering terug te brengen!